Hållbar stilkrock i Härnösand
Inredningsreportage publicerat i Lantliv nr 3, 2019.
Ett hus som länge legat slumrande har tack vare Ulrika och Daniel Prytz återfått sin livsglädje med lugna färger och en ny utbyggnad.
Vid havet i Härnösand bor paret vars hållbarhetstanke syns lika mycket i inredningen som i sin livsstil.
Från ett funkishus med stora fönster, inrett i 60-70-talsstil med mycket färgglad konst på väggarna och detaljer i plast har familjen Prytz sedan hösten 2016 landat i raka motsatsen – för det gamla huset vid havet är allt annat än plastigt.
Lugna färger harmoniserar med naturmaterial och onödiga prylar är bortrensade. Huset gör inte mycket väsen av sig utan smälter helt självklart in i omgivningen. Hela tomten, med den gamla ladugården som även använts som sommarbostad, ett nybyggt garage och enormt stor gräsmatta med flera sittgrupper och utedusch, tar plats anspråkslöst och helt naturligt. Här finns en känsla av välmående – både bland hus och människor.
– Det känns som om jag hittat hem och landat i vad vi gillar allihopa, säger Ulrika.
Tomten ligger på en ö där också centrala Härnösand ryms. Här finns även Härnösands kustartilleriregemente KA5 och fina stränder varav en ligger alldeles nedanför Ulrika och Daniels hus.
Det var från den stranden som de först kom på tanken att köpa sitt drömhem.
– Vi låg där och spanade och det var svärmor som såg ägaren ute på tomten. Jag gick och frågade om det var till salu och mannen jag pratade med sa ’Kanske det’, berättar Daniel.
Tre veckor senare fick de komma och titta. Det visade sig att huset hade funnits i samma släkt i fem generationer, sedan 1877 då det byggdes.
– De köpte då fyra tomter och placerade huset mitt på för att få vara i fred, säger Daniel.
Familjen Prytz såg all potential som fanns gömd bland linoleumgolv och grejer som samlats i årtionden.
– I ladugården fanns 27 gamla mopeder, gräsklippare och all möjlig bråte. Det var ingen som gjort något åt huset sedan 40–50 år tillbaka. Det var så mycket saker överallt och planlösningen på nedervåningen såg annorlunda ut. Den ursprungliga planlösningen hade ändrats där bland annat köket hade fått ge plats åt både toalett och duschrum på nedervåningen, säger Ulrika.
Ett fåtal möbler köptes från de gamla ägarna. I övrigt har Ulrika och Daniel gjort huset helt och hållet till sitt eget. De slet bort alla plastmattor från golven och därunder fanns jättefina trägolv. Dörrarna i huset var orörda och har fått vara kvar, men fönstren byttes ut på 1970-talet.
För att skapa ett hem de kunde känna sig helt tillfreds med bestämde de sig för att kontakta en arkitekt som kunde hjälpa dem i processen. Efter att ha hittat helt rätt hos Skälsö Arkitekter tog projektet form och renoveringen tog ett halvår.
På övervåningen finns gemensamhetsytor, badrum och fyra sovrum.
Ett badrum flyttades från nedervåningen och här ryms nu kök, matsal, vardagsrum och ett sovrum.
– Arkitekten var inne på att vi skulle måla köket rosa, men det blev grått, vilket känns bra. Vi ville ha svarta Smeg-kylskåp, men blev övertalade att välja mer stilrena i rostfritt vilket ju känns självklart idag, säger Ulrika.
En utbyggnad, orangeriet, bryter av stilmässigt mot resten av huset. Det har en modern kubistisk form med stora fönster, inredd med träribbor på väggar och i tak. Något som blev en succé.
– Här sitter vi allra mest. Rummet ger en sådan närhet till naturen, säger Ulrika.
Valet av färger är paret väldigt nöjda med, och fasaden som är målad i en mörk grön nyans smälter in i naturen flirtar med militären och KA5 en bit bort.
– När vi köpte huset var det gult med rött tak och ladugården var rödmålad, säger Ulrika.
Vissa saker har suttit i väggarna länge. Det blå rummet, som alltid varit blått, har fått fortsätta vara det och inrymmer fortfarande matbord. Men i The biscuit room under trappen i hallen, där det förvarats godsaker, finns nu utrymme för skor.
Renoveringen har gått väldigt smärtfritt. Som tur var hann paret avstyra något som hade varit svårt att ändra i efterhand. Hantverkarna hade börjat kakla badrummet på nedervåningen med ett fellevererat kakel, men som tur var upptäcktes det när de bara hunnit sätta upp en kvadratmeter.
Den stora öppna spisen, som marmormålats av samma konstnär som marmorerat stadens domkyrka, tronar i vardagsrummet. Här är stora delar av en vägg täckt med vikdörrar för att skapa ett lugnt intryck. Bakom dem trollas bokhyllor, barskåp och en tv fram.
Vardagsrummet vetter ut mot vattnet. I och med att familjen Prytz flyttat till den här platsen har intresset för vattensport ökat. Sommartid tar de sina stand up paddleboards under armen och går ner till havet.
– Vi provade att paddla runt ön en gång, vilket tog åtta timmar. Då var vi rätt trötta när vi kom hem igen, säger Ulrika.
Hon är en inbiten yogautövare och passar ibland på att stå på huvudet på sin paddleboard.
Träning och rörelse är en stor del av parets liv. Mellan två tallar på gården hänger ett rep uppspänt där de går på lina.
– Vi älskar skidåkning och vattensport. Styrketräning och löpning är basträdningen för oss båda, säger de.
Vintertid, när isen har lagt sig, gör de en isvak som de håller öppen där de doppar sig. Något som de upptäkt får dem att må väldigt bra, både i kropp och själ.
– Hälsotänket är väldigt viktigt för oss. Vi vill hitta en vardag där vi kan må så bra som möjligt för att kunna bli gamla. Själv är jag vegan sedan två år tillbaka, säger Daniel.
En näringsrik och antiinflammatoriskt kost är en grund för att må bra enligt dem båda.
Daniel plockar fram glasspinnar ur frysen gjorda av hallon, mandelmjölk, lakritspulver, dadlar som han bjuder på i orangeriet. Där har några tomatplantor växt sig stora och slår i taket.
Hälso- och hållbarhetstanken är en röd tråd som finns med överallt.
– Vi ändrar inte inredningen så mycket och det skapar ett lugn i att inte vara på jakt efter saker hela tiden. Däremot tycker jag att det är inspirerande att titta i inredningsmagasin och få tips och idéer på hur vi kan förändra det vi redan har. Som exempelvis att ställa ett utebord mot ladugården som vi gjort, säger Ulrika.
Dagens strandgäster börjar dra sig hemåt och avlöses av andra familjer som kommer för att äta middag tillsammans vid vattnet. Varma dagar är det liv och rörelse utanför, samtidigt som den stora gräsmattan och en smal väg skapar en privat sfär.
Naturen som skiftar med årstiderna skapar en ständigt föränderlig, men samtidigt beständig, tavla genom fönstren.